Το όμορφο παραδοσιακό κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο Πληροφόρησης, αποτελείται από δύο (2) επίπεδα.

Στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος υποδοχής και το εκθετήριο, καθώς επίσης και μια αίθουσα αφιερωμένη στην αλιεία και γενικότερα στις παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων του νησιού. Συγκεκριμένα, στο χώρο αυτό θα βρείτε αλιευτικά εργαλεία που είναι παραδοσιακά και έχουν κατασκευαστεί από τους ίδιους τους αλιείς τα τελευταία 70 χρόνια, αργαλειό, μαγκάλι και άλλα.

Στον όροφο βρίσκεται η έκθεση για το φυσικό περιβάλλον της λίμνης.

Αναλυτικότερα, η πρώτη εκθεματική ενότητα διαθέτει πολλές πληροφορίες για την Παμβώτιδα – το περιβάλλον της, την περιοχή στην οποία βρίσκεται και τη μακριά γεωλογική της ιστορία.

Φορώντας τα ακουστικά στα δύο αναλόγια, ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει ενδιαφέρουσες αφηγήσεις διαφόρων μύθων, θρύλων και παλιών ιστοριών για το φυσικό περιβάλλον της λίμνης και της περιοχής γύρω από αυτής.

Στη συνέχεια υπάρχουν διάφανα αναλόγια, όπου το καθένα μας δίνει πληροφορίες για τα κυριότερα φυτά της λίμνης, τα ψάρια που ζουν σε αυτή καθώς και τα διάφορα είδη πτηνών, αμφιβίων και θηλαστικών.

Η επόμενη ενότητα ενημερώνει τον επισκέπτη για την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στη λίμνη και στο οικοσύστημά της. Το τέλος της έκθεσης, αναφέρεται στη διαχρονική και πολύτιμη αξία της λίμνης που λειτουργούσε ως καταφύγιο και φυσικό σταυροδρόμι για ανθρώπους και ζώα από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι σήμερα.

Λίγο πριν την έξοδο, βρίσκεται μια μεγάλη οθόνη, στην οποία προβάλλεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον και μικρής διάρκειας slideshow για την Παμβώτιδα, καθώς επίσης και μία οθόνη αφής, που μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις προτεινόμενες περιπατητικές διαδρομές της ευρύτερης περιοχής.

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι το μέλλον της λίμνης εξαρτάται από εμάς και πώς η σωστή διαχείρισή της επηρεάζει αυτήν αλλά και τη γύρω περιοχή της.